Prima fabrica de bioetanol din Romania a fost pusa in functiune la Braila. Deocamdata, au fost finalizate probele tehnologice, urmind ca dupa incheierea campaniei agricole de toamna si definitivarea legislatiei privind obligativitatea aditivarii benzinei, unitatea sa inceapa productia la intreaga capacitate, adica 10 milioane de litri pe an, respectiv 30.000 litri/zi. Investitia apartine societatii "Marex" si a costat 5 milioane euro, intreaga finantare fiind facuta din surse proprii. Conform precizarilor directorului general al "Marex", Marin Moraru, unitatea de productie de la Braila este conceputa modular, ceea ce permite o extindere rapida a capacitatii de productie pe actualul amplasament, de la 30.000 la 100.000 litri/zi, iar in cazul unei evolutii adecvate la nivel european, in urmatorii ani este posibila realizarea unei alte capacitatii "green field" de 250- 300 mii de litri pe zi.
Fabrica "Marex" utilizeaza ca materie prima porumb, dar si alte cereale disponibile. "Procesul tehnologic cuprinde: o faza enzimatica de transformare a amidonului in zaharuri, o faza de fermentare a zaharului de catre drojdii si obtinerea alcoolului etilic, distilarea plamezilor si rafinarea alcoolului si deshidratarea alcoolului cu ajutorul unor site moleculare pina la un continut de 99,95 % alcool, concentratie la care poate fi adaugat in benzina", a explicat Marin Moraru.
Noutatea fabricii 'Marex" o constituie si utilizarea integrala a subproduselor din fabricatie, cu un continut hranitor si un aport de vitamine datorat drojdiilor, direct in hrana animalelor, fara nici un alt consum energetic pentru concentrare sau deshidratare.
Previziunile pesimiste conform carora utilizarea unor cantitati mari de cereale in fabricarea combustibililor bio va genera o criza mondiala pe piata produselor agricole si implicit va scumpi alimentele, sint, in opinia d