Leul a pierdut joi aproape trei bani (0,71%), până la 3,7603 lei/euro, la cursul de referinţă al băncii centrale, un nivel care nu a mai fost atins de şase luni şi jumătate din cauza temerilor pe care le au investitorii din piaţa românească. Moneda naţională nu a mai avut o cotaţie atât de joasă din 17 martie 2008, când banca centrală anunţa un curs de referinţă de 3,7608 lei/euro.
Pentru miercuri, BNR afişase un curs de referinţă de 3,7336 lei/euro.
"Leul se depreciază în continuare, apropiindu-se de pragul de 3,80 lei/euro. Investitorii s-au îndreptat înspre dolar, după ce Senatul a aprobat planul Paulson şi a mai sporit încrederea. Toată lumea este speriată să nu rămână în lipsă de lichiditate, mai ales că această criză se va prelungi", a declarat dealerul Băncii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.
Senatul american a aprobat miercuri planul de salvare a băncilor, în valoare de 700 de miliarde de dolari, care, susţine Casa Albă, va ajuta la evitarea hasosului economic în Statele Unite, votul intervenind după ce luni Camera Reprezentanţilor a produs surpriză şi a respins aceste măsuri.
"Votul din Senat are efecte pozitive clare deoarece s-a produs o schimbare în rândul populaţiei. Cei 700 de milioane de dolari merg să slaveze pisicile grase, iar populaţia ştie asta, şi mai ştie că dacă nu va mai putea lua credite, vor suferi până şi la ultimul american", a declarat pentru Adevărul, Bogdan Baltazar, consultant financiar.
Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat, joi, de BNR, arată o depreciere cu aproape şapte bani (2,43%) a leului, până la 2,7017 lei/dolar, de la 2,6387 lei/dolar, cât era miercuri.
Pe pieţele internaţionale, dolarul şi-a continuat aprecierea faţă de moneda europeană de la 1,4025 până la 1,3856 dolari/euro, după care a intr