Ieri a început şcoala şi pentru copiii de ciobani din Munţii Şureanu, care de-abia de câteva zile au coborât cu turmele de oi. Pentru ei, anul şcolar se va sfârşi la 15 mai. Mai multe şcoli din judeţul Alba au început şcoala cu întârziere, deoarece copiii din zonă au fost plecaţi, alături de părinţi, în transhumanţă. Cei peste 60 de elevi din satele de munte ale comunei Pianu, din judeţul Alba, au început ieri şcoala, în satul Strungari.
Orele se recuperează
Marcela Popescu, directorul şcolii din comună nu ştie de când se practică modelul începerii şcolii în data de 1 octombrie. De zece ani de când a venit aici, acest lucru se întâmplă, pur şi simplu. Le-a spus părinţilor cu ocazia începutului şcolii care este orarul de recuperare a orelor pierdute, atât cele efectuate deja de colegii din alte şcoli, cât şi cele care vor fi pierdute după data de 15 mai anul viitor, când copiii vor pleca din nou cu părinţii la munte cu animalele. Astfel, se va învăţă sâmbăta, iar vacanţa de primăvară se va anula.
Navetă călare
După ceremonia de rigoare, copiii şi-au luat cărţile, au jucat un fotbal în curtea şcolii, apoi s-au împrăştiat: unii la internat, alţii, care locuiesc în preajmă, prin sat, iar alţii au încălecat şi au urcat spre casă. Aşa a făcut şi Elena Stănică. Armăsarul ei nu era singur la poarta şcolii. Dincolo de pârâul Pianului se întinde o adevărate „parcare” pentru caii elevilor, printre sălcii.
Caii aşteaptă cuminţi să termine copiii orele. Fără cal greu se poate urca spre gospodăriile risipite în munţi, pentru că drumurile sunt praf. Elena a venit cu drag la şcoală. Ar dori să se facă profesoară. „Să facă şcoală, să nu mai stea cu oile”, accentuează mama ei, Maria.
„Vreau să fiu a-vo-cat”
După primele ore de şcoală, Petru şi Emil Trif şi-au luat cărţile şi au intr