Universitatea Harvard a acordat, pe 2 octombrie, premiile lg Nobel. Acestea sunt varianta mai distractiva a adevaratelor premii Nobel si iau in calcul cele mai surprinzatoare descoperiri stiintifice.
Anul acesta, printre castigatori s-a numarat echipa lui Deborah Anderson, care a confirmat ca bautura Coca-Cola are efect contraceptiv. Un alt castigator, Charles Spence, a descoperit ca chips-urile care crantane mai tare au un gust mai bun, iar Geoffrey Miller a studiat mitul conform caruia femeile sunt mai atragatoare atunci sunt in perioada fertila.
Studiul lui Miller, desfasurat pe 18 dansatoare exotice, a descoperit ca, in perioadele obisnuite, o dansatoare castiga circa 250 de dolari pentru 5 ore de lucru, in timp ce, atunci cand este in perioada sa fertila, castigurile sale ajung pana la 400 de dolari.
Deborah Anderson si echipa sa au auzit despre mitul conform caruia Coca-Cola ar avea efect contraceptiv, asa ca s-au hotarat sa si demonstreze stiintifc acest lucru. Au descoperit ca sucul dietetic este mai eficient decat Cola cu zahar, insa "nu recomand folosirea bauturii pentru a preveni o sarcina", a spus Anderson.
Un grup de medici taiwanezi au fost premiati pentru un studiu asemanator, al carui rezultat a fost ca bauturile carbogazoase nu au efect contraceptiv. Anderson a declarat ca studiile au folosit o metodologie diferita. Reprezentantii Coca-Cola au refuzat sa comenteze acordarea celor doua premii.
Printre categoriile premiate s-au numarat:
Nutritie: Massimiliano Zampini si Charles Spence pentru ca au demonstrat ca mancarea are un gust mai bun atunci cand suna mai bine. Pe acest sistem, chips-urile care crantane mai tare, sunt mai gustoase.
Pace: Cetatenii Elvetiei si Comitetul Elvetian pentru Etica Biotehnologiei Non-umane fiindca au adoptat legea care spune ca plantele au, si ele,