Liderul moral al taranistilor, Ion Diaconescu, spune ca nici in perioada interbelica oamenii politici romani nu respectau toate regulile democratiei, insa acum acumularea salbatica de capital a sugrumat principiile.
Continuator al liniei Maniu-Mihalache-Coposu, Ion Diaconescu priveste dezamagit, la cei 91 de ani ai sai, spre conflictul care macina PNȚCD. El constata ca majoritatea politicienilor romani au abdicat de la principiile pentru care a facut 17 ani de inchisoare.
Goana dupa agonisire, prin mijloace mai mult sau mai putin licite, este o alta problema pe care Ion Diaconescu a sesizat-o la nivelul celor cu atributii decizionale. Fostul lider al taranistilor a spus, „La masa Adevarului”, ca partea pozitiva este faptul ca lumea a inteles, dupa aproape 20 de ani, cine detine cu adevarat puterea: cel care voteaza. Ion Diaconescu a mai aratat ca acelasi interval de timp a fost necesar si in perioada interbelica pentru „rodarea” democratiei autohtone.
- Adevarul: Ce ati face acum, daca ati avea conducerea executiva a PNȚCD?
- Ion Diaconescu: Sunt adeptul unei colaborari cu alte forte politice, asa cum am facut deja in Conventia Democrata. La noi, la partid, de cand l-am pus pe picioare, portile erau larg deschise, aproape nu aveai loc sa te misti in sediu de lume, iar acum portile sunt ferecate si trebuie aprobare speciala ca sa poti intra, mai teribil ca la minister. Adica s-a creat o atmosfera de constrangere, de antidemocratie.
- Domnul Marian Petre Milut a venit vreodata sa se consulte cu dumneavoastra, sa va ceara parerea in chestiunea legata de eventualele candidaturi ale taranistilor pe listele PNȚCD?
- Nu, nu a venit niciodata. La sedinte am constatat de multe ori un lucru: cand am fost categoric „contra”, a amanat sedinta. Știind ca parerea mea era potrivnica, m-am dus odata la sediu si tot as