Bursa de turism balnear - ce se desfăşoară zilele acestea la Aro Palace - a atras atenţia bazelor balneare şi centrelor SPA din Ungaria, Bulgaria şi chiar Portugalia. Străinii fac o concurenţă puternică staţiunilor neaoşe, precum Călimăneşti sau Sovata. Ungurii s-au prezentat cu clustere balneare, adică oferte lansate prin colaborarea mai multor staţiuni de acelaşi tip, astfel încât turiştii să aibă de unde alege. Bulgarii au dat clasă bazelor noastre construite la standarde comuniste cu lanţuri de hoteluri numai de 4 şi 5 stele. Totuşi, nicio ţară nu are izvoare mai bune ca ale noastre sau doctori mai bine pregătiţi.
România are cele mai multe izvoare minerale
Românii nu sunt în stare, însă, să-şi pună în valoare resursele naturale, în timp ce ungurii merg pe principiul „niciun izvor mineral fără o bază de tratament în care să fie pus în valoare”. Deşi avem cei mai buni factori de tratament, „păcatele” noastre ţin de factorul uman. „Punctele noastre slabe sunt: infrastructura dezastruoasă, relaţiile dintre investitori şi autorităţile locale, pregătirea profesională a cadrelor şi insuficienta promovare pe care ar trebui să o facă ministerul de resort. Ca puncte tari, suntem ţara cu cele mai multe izvoare de apă minerală din Europa. În perioada interbelică aveam staţiuni de renume mondial, care acum aşteaptă să fie reabilitate” , a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România.
60% din turiştii balneari sunt pensionari
Cu toate că au condiţii mai bune, nici bulgarii şi nici ungurii nu au preţuri ca ale noastre. Adică mari. „Dacă nu este pensionar pe caz de boală - ce beneficiază de tarife speciale - se pot scoate din buzunar, pentru cazare masă şi tratament, în jur de 3 milioane pe zi de persoană. Preţurile faţă de staţiunile de dincolo sunt mai mari”, a declarat Liliana Becheru, ge