In prezent, doar 1,2% din depozite sunt acoperite de resursele proprii ale Fondului de Garantare.
In situatia in care ar aparea pericole, luam in calcul cresterea plafonului de garantare a depozitelor, insa in prezent nu exista niciun pericol, afirma ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"BNR nu a dat niciun semnal ca sistemul bancar ar fi in pericol, iar evaluarile pe care le facem noi concorda cu punctul de vedere al bancii centrale. Majorarea planului de garantare in acest moment nu ar face decat sa inoculeze deponentilor sentimentul ca ar fi pericole", a declarat Vosganian. El a mai spus ca BNR poate face o evaluare intre capacitatea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar si riscurile potentiale, iar Finantele au consultari permanente cu banca centrala.
Asociatia Oamenilor de Afaceri a cerut Bancii Nationale si Ministerului Finantelor sa examineze si sa adopte o pozitie publica fata de posibilitatile garantarii depozitelor bancare, pentru populatie si companii, la un nivel superior celui actual de 20.000 euro/deponent, amintind ca masuri similare au fost adoptate recent in Irlanda, Marea Britanie si SUA. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus ca BNR analizeaza chestiunea ridicata de AOAR, dar ca la o astfel de problema nu se poate da un raspuns imediat.
"BNR ar trebui sa analizeze care este situatia depozitelor populatiei si cat din ele sunt garantate. Pericolul nu vine din cati ar ramane neacoperiti peste plafonul de 20.000 de euro, ci din ceea ce se intampla atunci cand se instaleaza panica, intr-un mediu nesofisticat", a declarat pentru ZF presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, care este si membru al Consiliului de Supraveghere al BCR.
"Plafonul de garantare este stabilit prin lege. In Romania plafonul este de 20.000 de euro, acesta fiind