Sursa: Reuters
Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a demarat studiul necesar stabilirii unui amplasament pentru cea de-a doua centrală nucleară din România, a declarat, ieri, Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei de Politici Energetice din cadrul MEF. Studiile vor fi finalizate până în vara anului viitor, a precizat acesta pentru EVZ.
Reprezentanţii Agenţiei Nucleare ne-au declarat că există deja informaţii privind amplasamentele optime pentru acest gen de construcţie, care datează din anii ’80. Acestea arătau drept fezabil, pe lângă Cernavodă, bazinul râului Siret, care are cel mai mare debit din ţară, dar şi zona Făgăraşului, pe Olt. Potrivit MEF, în prezent sunt analizate mai multe amplasamente în Transilvania. Fondurile alocate de guvern pentru găsirea acestora se ridică la 100.000 de dolari, arată datele Agenţiei Nucleare.
Studiile de mediu, importanţă maximă
După alegerea amplasamentului, cele mai importante analize vor fi cele care vizează impactul asupra mediului, care vor provoca discuţii ample pe plan local şi internaţional. De regulă, de la decizia politică până la demararea construcţiei durează circa şapte ani, iar realizarea centralei, alţi cinci, spun oficialii.
Toamna trecută, cu ocazia inaugurării Reactorului 2 de la Cernavodă, premierul Tăriceanu anunţa că a mandatat MEF să reia studiile pentru a doua centrală nucleară, care va fi construită după finalizarea Reactoarelor 3 şi 4, adică după 2015.
Noul producător de energie ar putea avea o capacitate de 2.000- 2.400 MW, echivalentul a trei reactoare de tipul celor de la Cernavodă. Nume mari din energetica nucleară mondială, precum Areva şi Electricite de France, s-au arătat interesate de a participa la realizarea centralei, în funcţie de tehnologia utilizată.
CU UN AN ÎNTÂRZIERE
Negocieri în t