Anul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana a adus un nivel record al comertului bilateral Romania-Germania si a confirmat faptul ca piata locala isi pastreaza atractivitatea pentru firmele germane, spune Roland Lohkamp in al doilea an al mandatului sau la Bucuresti.
"Volumul investitiilor in firme cu participatie germana la capitalul social s-a cifrat la sfarsitul anului 2007 la aproape doua miliarde de euro, ceea ce face ca Germania sa fie al treilea mare investitor strain in Romania. La aceasta se adauga faptul ca numerosi intreprinzatori germani investesc aici, in tara, prin intermediul filialelor lor din strainatate, astfel ca importanta propriu-zisa a Germaniei ca investitor este de-facto mai mare", subliniaza Roland Lohkamp.
Mari industriasi si comercianti germani se numara acum printre cele mai puternice companii active la nivel local si printre cei mai mari angajatori privati din economia romaneasca, pentru ca au fost printre primii care au acordat credit Romaniei, anticipand etapele dezvoltarii pietei. Intreprinzatorii nemti au investit la nivel local incepand cu anul 1991, fiind atrasi in principal de dimensiunea pietei, pozitionarea acesteia in regiune, dar si de costurile mici cu forta de munca.
De-a lungul ultimilor 15 ani, investitiile directe germane s-au remarcat prin contributia importanta pe care au avut-o la dezvoltarea industriei componentelor auto si a comertului modern, precum si la liberalizarea pietei energetice in Romania. Retailul, industria auto sunt ramuri reprezentative la nivelul economiei germane si, asa cum era de asteptat, nemtii au iesit pe pietele din estul Europei cu ceea ce stiu ei sa faca cel mai bine, explica Lohkamp.
Ambasadorul mai spune ca Romania a reusit in ultimii ani sa-si pastreze atuurile in atragerea investitorilor germani.
"Cu 22 de milioane de locuitori, Romania reprezinta cea de