Poate cea mai importantă latură a lui Leonardo da Vinci, aceea de inventator, aşteaptă să fie descoperită de bucureşteni la expoziţia deschisă în premieră în România, „Leonardo da Vinci - Invenţiile unui geniu“, vernisată miercuri în foaierul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“. Sursa: Codrin Prisecaru
„Noutatea acestei expoziţii este că vizitatorul poate pătrunde în mintea lui Leonardo da Vinci, jucându-se cu o serie de mecanisme interactive, cum ar fi cutia de viteze, perpetuum mobile“, explică Nicolae Cazacu, director de comunicare la Feature Networks, organizatoarea expoziţiei.
În spaţiul elegant şi generos al foaierului, dispozitivele din lemn şi metal par răsărite din foile îngălbenite de vreme ale lui Da Vinci. Totuşi, multe dintre obiectele expuse sunt mecanisme pe care le utilizăm şi azi şi care au fost schiţate de Da Vinci cu sute de ani înainte ca ele să fie redescoperite. Bicicleta, submarinul, paraşuta pe care Leonardo le-a văzut cu mintea erau obiecte de neconceput pentru contemporanii săi. Cele 50 de modele, care nu au fost reproduse în timpul vieţii inventatorului, sunt rodul muncii asidue a unei echipe de specialişti de la Muzeul „Leonardo da Vinci“ din Florenţa.
Vizionar şi polivalent
Artistul italian a fost dublat de omul de ştiinţă, filosoful şi inventatorul de geniu care a lăsat studii şi descoperiri în toate domeniile ce l-au preocupat, de la pictură şi anatomie la teatru, astronomie, mecanică şi chiar gastronomie.
Una dintre cele mai spectaculoase schiţe poate fi descoperită în strămoşul elicopterului de azi. Chiar dacă avea nevoie de patru oameni pentru a fi propulsat, maşină ria din lemn, pânză şi fire de fier a modificat concepţiile legate zbor.
La fel şi paraşuta, construită din pânză de in pe un suport de lemn de formă piramidală. Varianta pe care o cunoaşte