Euro a urcat ieri spectaculos pe piata valutara, depasind in jurul pranzului pragul de 3,8 lei si urcand mai departe pana la niveluri de 3,8259 lei.
BNR a calculat un curs de 3,7603 lei/euro, in crestere cu 2,55 bani fata de ziua precedenta. In ultima saptamana, leul a pierdut 8,3 bani in raport cu euro, pe fondul amplificarii crizei financiare internationale.
Cursul de referinta calculat de BNR nu a mai fost atat de sus de la jumatatea lunii martie.
Banca Centrala Europeana (BCE), care culege mai tarziu datele de pe piata, a calculat un curs de 3,8095 lei pentru un euro, cu nu mai putin de 7,3 bani mai mult fata de ziua precedenta. Toate monedele din regiune s-au depreciat in raport cu euro, insa leul a suferit cea mai mare scadere.
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze abrupt si fata de dolarul american. BNR a calculat un curs de referinta de 2,7017 lei pentru un dolar, in urcare cu 6,30 bani fata de ziua precedenta. Analistii straini considera ca leul este mai expus deprecierii decat celelalte monede din regiune din cauza ca dezechilibrele macroeconomice ale Romaniei sunt mai mari decat cele ale celorlalte tari din Europa Centrala si de Est. Raiffeisen Viena vede probabil un scenariu ca leul sa continue sa slabeasca, avand in vedere gradul ridicat de aversiune fata de risc de pe pietele externe. La randul sau, ING considera ca in afara de nivelul ridicat al dobanzilor nu exista alte elemente de sustinere a leului in actuala conjunctura. Ca atare, estimeaza ca spre sfarsitul anului cursul ar putea urca pana la niveluri de 3,85 lei pentru un euro.
La ultimele sedinte de politica monetara toate bancile centrale din regiune, inclusiv BNR, au hotarat sa mentina neschimbat nivelul ratelor dobanzilor de politica monetara, astfel incat dobanda la leu a ramas cea mai ridicata din UE. Si cu toate ca dobanzile de pe piata monetara interb