Leul a atins azi cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi jumătate în raport cu euro, după ce a pierdut la cursul de referinţă al Băncii Naţionale peste 11 bani. Sursa: NorthFoto
1 /. Încă din primele tranzacţii ale acestei dimineţi, moneda naţională a intrat pe un puternic trend descendent atingând un minim de 3,8810 lei pentru un euro. În jurul prânzului, BNR a calculat un curs de referinţă de 3,8720 de lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2005. Astfel, leul a depăşit cu mult pragul maxim al acestui an, de 3,7695, atins pe 24 ianuarie. Specialiştii aşteaptă intervenţia Bănici Naţionale a României.
"Este un joc de-a şoarecele şi pisica pentru că se testează limita la care va interveni Banca Naţională, iar BNR amână momentul intervenţiei. Pe de altă parte este posibil să fi intervenit şi să nu fi fost suficient", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Moneda naţională a atins ieri o depreciere record pentru ultimele şase luni, iar cursul euro pe piaţa interbancară a depăşit 3,8 lei, nivel atins în ianuarie 2005, când Banca Naţională a intervenit. Cotatia oficială de ieri a fost de 3,7603 de lei pentru un euro. Analiştii susţin că această depreciere este moderată în principal de investitorii care, în ciuda dobânzilor atractive, retrag foarte mulţi bani din bănci, speriaţi de posibilitatea de a ramână fără lichidităţi.
La această situaţie dificilă contribuie, susţin specialiştii, şi ultimele decizii ale Guvernului de a face pomeni electorale. "Măsurile luate de Guvern sunt un factor de neîncredere şi sigur că asta se reflectă şi în leu. Dar având un leu depreciat avem o inflaţie mai mare, şi o inflaţie mai mare ajută în acest moment Guvernul să poată da bani mai mulţi în diverse domenii. Dar acesta este un obiectiv contrar celui stabilit de BNR, de inflaţie mi