Conducerea Parlamentului a votat in Birourile Permanente reunite o hotarare care, schimba modaliatea de calculare a pensiilor pentru parlamentari astfel incat ele cresc cu cateva sute de lei. Cei mai multi dintre cei 30 de deputati si senatori stau bine la capitolul avere, raportand mai multe proprietati, conturi de zeci de mii de euro si alte surse de venit. Cei mai multi se declara aparatorii masurilor votate pe furis pe 24 septembrie, insa unii politicieni sustin ca majorarea pensiilor parlamentarilor trebuie inghetata pana dupa alegeri iar altii contesta legalitatea masurii.
In cerc restrans, membrii birourilor permanente au votat in ziua in care Traian Basescu si-a tinut discursul in Parlament o hotarare simpla prin care se schimba legea salarizarii deputatilor si senatorilor. Hotararea a fost propusa de doi parlamentari PSD: Eugen Nicolicea si Doru Ioan Taracila. Mai exact, acestia au decis ca pensia unui parlamnetar se va calcula din ultima indemnizatie bruta in proportie de 80% si nu din ultimele 12 indemnizatii cum este in lege.
O alta modificare importanta este cumularea simultana a pensiei de parlamentar si a indemnizatiei. Altfel spus, daca un parlamentar ajunge la varsta de pensionare si, in acelasi timp, mai castiga un mandat poate primi atat pensie cat si indemnizatie de parlamentar. Precizam ca indemnizatiile parlamentarilor s-au majorat in 2008 in doua transe.
Potrivit calculelor facute de Evenimentul Zilei, fiecare parlamentar si-a asigurat un minimum de 300-400 de lei in plus la pensiile de 2.000-3.000 de lei platite dupa un singur mandat. Potrivit sursei citate, pensia unui parlamentar obisnuit se raporteaza la suma de 6.994 de lei si poate ajunge la 3.357 de lei pentru un mandat, 4.476 pentru doua si 5.595 pentru trei.
Stenograma sedintei
Cum arata averile celor 30 care au decis marirea p