Cum privesc teoreticienii ce se intampla acum in practica economica la o viteza ametitoare? Ce cred profesorii de la ASE despre faptul ca banci de investitii sunt inghitite de banci comerciale, zeci de miliarde de dolari se evapora de pe bursa, statul intervine chiar si in modelul economic anglo-saxon?
"Criza actuala este un fenomen in economia reala, are cauze si efecte despre care teoria ne invata. Fundamentele economice nu se schimba, ele de altfel iau in vedere aparitia crizelor. Sunt profesori la ASE care au anticipat de mult turbulentele de azi. Imi amintesc ca domnul profesor Popescu a prezentat intr-o conferinta acum cinci ani ca se creeaza un sistem de crize la nivel global. Pe langa crize economice, vom mai avea crize culturale sau religioase. Nu se poate ca schimbarea geografica mondiala sa nu aiba efecte de acest fel", a declarat pentru ZF Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice Bucuresti.
Profesorul de economie Constantin Popescu, autor a numeroase carti, a confirmat ca turbulentele ce au cuprins America, mai nou, Europa, nu il surprind. "Vor mai cuprinde si Romania. Criza financiara e doar partea de suprafata a lucrurilor, e doar inceputul. Vor urma criza managementului guvernamental, criza politicilor industriale, agricole, comerciale. Ce s-a intamplat in piata financiara, e ca atunci cand iti apare ceva pe fata, dar tu esti bolnav in interior. Urmatorii patru, cinci ani vor antrena o reforma globala a gestiunii lumii care sa aiba responsabilitatea afacerilor omenesti. Lumea are nevoie de respiritualizarea institutionala a afacerilor. Afacerile s-au condus dupa principiul castig-pierdere, castiga compania, pierdea mediul. In viitor, va trebui avut in vedere modelul castig-castig. Degeaba creste PIB-ul meu, daca el polueaza."
Se vor schimba fundamentele economice? "Evenimentele de pe Wall Street sau City-ul londo