Experţii de la Washington recomandă, în premieră, un sistem de apărare antirachetă care să protejeze SUA şi de un potenţial atac lansat de Beijing. Sursa: Reuters
SUA trebuie să-şi dezvolte capacităţ ile militare, inclusiv pe cele de apărare antirachetă, pentru a descuraja şi contracara ambiţiile hegemonice din Asia de Est ale Chinei, care continuă să se doteze cu arme convenţionale şi nucleare. Aşa susţine Comitetul consultativ pe probleme de securitate internaţională al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice.
Într-un raport al Consiliului, intrat în posesia jurnaliştilor de la cotidianul american „Washington Times“, se recomandă, pentru prima dată, crearea unui scut antirachetă care să protejeze Statele Unite de un eventual atac venit din partea Chinei, şi nu doar de unul declanşat din Iran sau Coreea de Nord.
Potrivit documentului, care este în lucru şi urmează să fie gata în câteva săptămâni, „obiectivul major al Chinei este contracararea prezenţei şi a capacităţ ilor militare americane în Asia de Est“ prin achiziţionarea de armament pentru exploatarea vulnerabilităţilor SUA. Printre acestea se numără deficienţele din sistemul de apărare antirachetă, dependenţa de spaţiul cosmic pentru comunicaţii, internetul şi incapacitatea Statelor Unite de a face uz de forţă împotriva Chinei altcumva decât prin intermediul grupurilor de portavioane. În aceste condiţii, armata americană ar trebui să dispună de noi capacităţi ofensive spaţiale şi cibernetice, net superioare celor actuale, apreciază experţii Consiliului consultativ pe probleme de securitate internaţională.
Consiliul este condus de Paul Wolfowitz, fostul număr doi în Departamentul american al Apărării, iar printre membrii organismului se numără James Woolsey, director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în perioada 1993- 1995, şi un vicepreşedinte