Hotărârea de guvern promovată de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prin care au fost desfiinţate plafoanele la medicamente, nu va fi pusă în practică la Cluj, a hotărât Consiliul de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj.
Urmarea: farmaciile din judeţ vor vinde medicamente compensate doar în limita plafoanelor existente anterior datei de apariţie a ordinului ministrului sănătăţii. Preşedintele CAS Cluj, Emilia Groza, ne-a declarat că farmaciile care încalcă această decizie o fac pe cont propriu. „Pentru a pune în practică aceste reglementări trebuie să existe un control la nivelul medicilor care prescriu medicamentele. Noi am votat pentru a fi respectată legislaţia în vigoare, adică Legea 500/2002 a finanţelor publice şi un ordin al ministrului finanţelor publice care nu permit depăşirea creditelor bugetare“, a explicat Emilia Groza.
În cazul în care se vor primi credite de angajare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, banii suplimentari vor fi repartizaţi farmaciilor, a mai spus Groza.
„O decizie electorală“
„Decizia guvernului este clar una electorală. Guvernul nu se obligă să plătească sumele care vor depăşi plafoanele existente. Mă mir că ministrul Nicolăescu, care este economist, a făcut o asemenea propunere. Decizia se va râsfrânge, în lunile ianuarie, februarie şi martie, asupra bugetului CAS deoarece farmaciile vor solicita banii“, a explicat Grigore Pop, membru în Consiliul de Administraţie a CAS Cluj.
În acelaşi timp, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj, Speranţa Iacob, a lăudat iniţiativa CAS Cluj: „Trebuie să ştim şi noi cum vor arăta noile contracte-cadru între farmacii şi casele de asigurări. Mi se pare curios ca nouă luni să dai medicamente la raţie, cum exista în vremea lui Ceauşescu, iar în ultimele trei luni să trecem brusc în extrema