O locuinţă realizată cu beton de proastă calitate e cu doar 2% mai ieftină. În fiecare an se construiesc circa 2.000 de case în regie proprie, la care se folosesc în medie 120.000 de metri cubi de beton a cărui calitate nu poate fi verificată. În şantierele din România se utilizează, anual, circa două milioane de tone de beton produs în staţie la negru. Cantitate suficientă pentru a realiza 50.000 de locuinţe.
“Betonul produs la negru ajunge să reprezinte circa 20% din piaţă“, spune Bruno Roux, preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Betoane. „În costul unei clădiri, betonul înseamnă circa 10%, deci dacă se alege să fie utilizat un produs de proastă calitate nu economiseşti mai mult de doi la sută. De asta trebuie să fii foarte atent ce alegi”, adaugă Roux.
Piaţa are un volum de 10-12 milioane metri cubi, beton produs in staţii mari, excluzând cantităţile produse direct pe şantier sau cele de persoanele care lucrează în regie proprie. Marian Cristea, director ARACO, estimează că anual se construiesc aproximativ 2.000 de case în regie proprie, care folosesc în medie 120.000 de metri cubi de beton a cărui calitate nu poate fi verificată.
Piaţă fragmentată
Bruno Roux crede că această problemă ar putea fi rezolvată în momentul consolidării acestei pieţe care ar duce şi la o creştere a calităţii cimentului produs. În acest moment în România sunt circa 300 de producători de betoane.
Multe companii aleg să producă beton la negru pentru a-şi majora marjele de profit. “Sunt şi producători care dau faliment ca urmare a creşterii costurilor cu material primă”, precizează Roux. Preţul betoanelor variază în funcţie de cantitatea de ciment utilizată şi de distanele de la care este transportat. Cel mai ieftin costă 150 de lei metrul cub, dar poate ajunge şi la 600 de lei metrul cub.