Lefurile angajatilor statului sunt stabilite prin 200 de acte normative, iar sindicatele, patronatele si chiar ministrul Finantelor sustin comasarea acestora intr-o lege unitara a salarizarii.
Cresterea lefurilor profesorilor cu 50% a reusit sa deschida Cutia Pandorei in care au zacut timp de 18 ani, strasnic ferecate, problemele salarizarii bugetarilor. Insusi ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a admis ieri necesitatea unei legi unice de salarizare a bugetarilor pentru a evita atat sentimentele negative ale unor categorii profesionale, frustrate de cresterile salariale acordate altora, cat si miscarile ample de protest, cum ar fi iminenta greva generala a functionarilor, care poate bloca Trezoreria. Vosganian nu a pomenit nimic insa despre faptul ca Guvernul ar fi trebuit sa aprobe legea unitara de salarizare pana pe 15 aprilie 2006, termen continut in protocolul semnat cu dascalii, dupa greva acestora din 2005. Avand o lege transparenta, unitara, autoritatile nu si-ar mai fi permis sa aloce cresteri salariale unei categorii profesionale sau alteia (justitie, functionari, profesori, medici, militari etc.), sub forma de pomana bugetara sau de mita electorala.
Patronatele cred ca scandalul lefurilor profesorilor putea fi evitat, daca Guvernul ar fi aprobat legea salarizarii unitare, insa spun ca nu a existat vointa politica pentru a se da aceasta lege. "Noi le-am cerut in repetate randuri politicienilor sa adopte legea si, in mod inexplicabil, ei nu au facut-o. Intelegem ca o asemenea lege nu poate fi data peste noapte, ca trebuie supusa dezbaterii publice, 6 luni – 1 an, insa am constatat ca nu exista vointa politica pentru adoptarea ei", ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Parvan afirma ca ingrijorarea investitorilor cu privire la cresterile salariale din sectorul bugetar