În ţara noastră sunt aruncate anual sute de mii de tone de ambalaje plastice. Doar o mică parte din această cantitate este reciclată. În câţiva ani, va trebui să ne aliniem la normele europene. Lipsa infrastructurii, dar şi a simţului civic, au îngropat România în gunoaie. Peturile au invadat atât oraşele,cât şi zonele sălbatice ale ţării. Element cheie al societăţii de consum, plasticul este un material foarte utilizat în producerea de ambalaje. Polietilenul tereftalat (PET), un plastic din familia poliesterilor, este astăzi folosit cu precădere în industria alimentară, la ambalarea băuturilor răcoritoare, apei minerale, laptelui, uleiului şi a altor tipuri de produse.
Deşi materialul este ieftin, preţul pe care îl plătim pentru utilizarea pe scară largă a „sticlelor din plastic” este extrem de mare: în ultimii ani a crescut foarte mult cantitatea de deşeuri din plastic, depozitate la întâmplare în natură. Petul nu este biodegradabil şi rezistă sute de ani, aducând prejudicii semnificative mediului înconjurător. De aceea, colectarea şi reciclarea „sticlelor din plastic” este absolut necesară.
În România au fost puse pe piaţă, anul trecut, aproximativ 350.000 de tone de ambalaje plastice, o mare cantitate fiind reprezentată de pet. Conform unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti, în ţara noastră, capacitatea actuală de reciclare a plasticului, inclusiv pet, este de 45-50.000 de tone pe an. Peturile care nu sunt valorificate ajung fie la gropile de gunoi, fie la voia întâmpării, în natură.
Colectarea selectivă, în curs de dezvoltare
Până în 2013, românii vor trebui să recicleze 22,5 la sută din totalitatea deşeurilor din plastic puse pe piaţă, conform HG nr. 621/2005. Cum cea mai mare parte din cantitatea de deşeuri plastice, inclusiv pet, provine de la populaţie, pentru realizare