Este una dintre cele mai mari banci comerciale din Statele Unite, cu clienti in numeroase tari, clienti care cumpara carduri de credit, credite ipotecare si auto. Corporatiile din intreaga lume apeleaza la bancherii sai de investitii pentru servicii de consultanta.
Este vorba de Citigroup care, pe hartie, pare sa intruneasca toate conditiile pentru a putea face fata acestor vremuri tumultuoase. Recent, pe cand actiunile firmelor de brokeraj incepeau sa scada, iar unele banci mai mici se luptau sa supravietuiasca, chiar si Citigroup a fost privita drept o potentiala victima, scrie International Herald Tribune.
"Eram un pilon al pietei", declara directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, in cadrul unui interviu. Asezat linistit in biroul sau dupa una dintre cele mai haotice saptamani de tranzactionare din istoria Wall Street, Pandit declara ca banca sa inregistra intrari de fonduri de la banci rivale.
Bineinteles, chiar si actiunile Citi au avut de suferit in conditiile in care temerile privitoare la un colaps financiar pareau sa-i copleseasca chiar si pe cei mai puternici titani de pe Wall Street. Iar Citi ar urma sa profite la randul sau de pe urma planului de salvare anuntat de guvern.
Autoritatile intentioneaza sa puna bazele unui depozitar finantat de contribuabilii americani pentru titluri ipotecare cu probleme, iar Citi detine miliarde de dolari sub forma de astfel de titluri.
Pana cand guvernul va stabili toate detaliile, nu este clar cat va avea de castigat Citigroup. Cea mai mare necunoscuta este pretul pe care-l va plati guvernul pentru active. Daca acesta se va situa sub pretul stabilit de Citi, banca ar putea inregistra noi pierderi.
Pandit a declarat ca nu stie exact cum va functiona fondul sau ce efect ar putea avea asupra detinerilor Citi, insa acesta s-a declarat increzator ca planul propus va recladi inc