O scutire falsă costă cel puţin 15 lei, în funcţie de numărul de zile de „boală” . Adeverinţele medicale prin care elevii îşi motivează absenţele pot fi foarte uşor multiplicate cu ajutorul unui scanner şi al unui program de editare foto. Poliţiştii ialomiţeni cercetează aproximativ 500 de elevi şi medici într-un dosar referitor la o mie de adeverinţe medicale fictive. 390 de elevi şi 78 de medici sunt acuzaţi de implicarea, sub diferite forme, în emiterea şi utilizarea de scutiri false.
Instrumentat de mai bine de doi ani, dosarul a scos la iveală scutirile false, însumând 2.344 de zile, adică şase ani şi jumătate de „vacanţă”. Poliţiştii au constatat 17 infracţiuni de fals, 122 de uz de fals, 110 de dare de mită, 11 de luare de mită, cinci de abuz în serviciu şi un caz de trafic de influenţă.
Medicii sunt de vină
„Sunt atât de multe adeverinţe, încât diriginţii elevilor au ajuns să le ţină în pungi de plastic, acasă, pentru că nu au loc în cataloage. Nu culpabilizăm cadrele din învăţământ. Vina aparţine cadrelor medicale, care au dat dovadă de inconştienţă”, susţine şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomiţa, comisar Tudor Marcel.
Unul dintre elevii implicaţi în scandal susţine că falsul este uşor de realizat şi necesită minime cunoştinţe de informatică.
“Este de ajuns un scanner şi să ai habar să foloseşti Photoshop sau Paintbrush. N-ai treabă nici dacă adeverinţa e luată de pe net, nici dacă e una mai veche. Iese beton!”, a spus tânărul.
O atenţie şi se rezolvă
Cei care nu au astfel de cunoştinţe pot rezolva problema direct la medicul de familie. Care, spun elevii implicaţi, sunt dispuşi să elibereze o scutire falsă contra unei mici atenţii. “La medic doar te întreabă de când până când o vrei. Singura chestie e că trebuie să plăteşti”, susţin elevii.