Motto: “Oamenii ar trebui sa invete din greselile altora. Din pacate, oamenii sunt mediocri si nu invata decat din propriile greseli”.
O imagine: tara s-a alaturat, in sfarsit, Uniunii Europene. Perioada de sacrificii s-a sfarsit. Guvernul a deschis larg punga si a marit veniturile. Urmau noi alegeri parlamentare. Deficitul bugetar a explodat. Veniturile si productivitatea nu mai erau corelate. Investitorii au inceput sa plece. Alegerile au trecut si au fost castigate de partidul la putere. In perioada urmatoare, au inceput confesiunile: “Am mintit dimineata, la pranz si seara, pentru a castiga alegerile”. A urmat o perioada de austeritate severa. Institutiile statului, precum haite de caini flamanzi, au fost trimise la vanatoare. De fonduri la buget. Reducerea nominala a veniturilor era greu de facut. Ajustarea lor la productivitate s-a facut prin inflatie.
Nu e o fictiune. Nu e o previziune. Si nu e vorba de Romania. E vorba de Ungaria ultimilor ani. Toate astea s-au intamplat deja. Este o istorie deja traita. Cei care aveti prieteni in Ungaria, va pot spune daca a fost o perioada amara sau nu.
Istoria se repeta. De data asta in Romania. Posibil in forme mai violente, pentru ca suntem intr-un context international mult mai agitat. Am invatat ceva din experienta Ungariei? Probabil ca nu, pentru ca “noua nu ni se poate intampla asa ceva”.
Nimic nu indica faptul ca Romania poate demonstra ca motto-ul de mai sus este fals.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica. Motto: “Oamenii ar trebui sa invete din greselile altora. Din pacate, oamenii sunt mediocri si nu invata decat din propriile greseli”.
O imagine: tara s-a alaturat, in sfarsit, Uniunii Europene. Perioada de sacrificii s-a sfarsit. Guvernul a deschis larg punga si a marit veniturile. Urmau noi alegeri parlamentare. Deficitul bugetar a exp