Peste mai putin de o luna, mai precis duminica 19 octombrie, de la ora 12.00, in apropierea Timisoarei, va avea loc un inedit concert simfonic. Dirijorul, instrumentistii si spectatorii si-au dat intalnire in... pestera de la Romanesti. Initiatorul si animatorul acestui moment cultural mai putin obisnuit este doctorul Constantin Lupu, presedintele Societatii Romane de Neurologie si Psihiatrie, dar si un pasionat speolog.
- Cum se impaca medicina cu speologia?
- Pasiunea pentru speologie o am mostenire de la tatal meu care m-a dus de mic in excursii, la inceput in Muntii Bucegi. Acolo m-am intalnit cu natura, am descoperit-o in toata maretia si am ramas copilul ei. Pe la 9-10 ani am intrat prima data in pestera Ialomicioara. Acest moment m-a marcat decisiv si tin minte ca am ramas cu impresia unei lumi ciudate, misterioase, care te atrage, te cheama si apoi nu te mai lasa sa pleci. Am ramas cu sufletul alaturi de lumea pesterilor, desi drumul vietii mele urma sa fie cu totul altul.
- Dar speologia cu arta?
- Cand, in 1975, am fondat la Timisoara un club de speologie, lumea m-a privit cu oarece neincredere... Cum sa faci speologie in zona de campie? Si totusi, avem in judet cateva pesteri, din care una foarte mare, la Romanesti, lunga de 990 de metri. Pe atunci, pestera era putin frecventata. Poate si pentru faptul ca nu este iesita din comun, nici urma de stalactite si de stalagmite. Dar cavitatea ei este impresionanta si, cand am intrat prima data aici, mi-am amintit imediat de Ialomicioara copilariei mele. Ma plimbam ganditor prin sala imensa, simteam cum sufletul mi se linisteste, imi ascultam ecoul pasilor si, deodata, mi-a venit o idee. Ce-ar fi, mi-am zis, sa organizam aici concerte?
In 1984 trebuia sa gazduim la Timisoara un Speosport national (adica intalnirea anuala a speologilor profesionisti si amatori din toata tara) si