Poate vă întrebaţi ce se mai întâmplă săptămâna aceasta prin Bucureşti? Vă spunem noi: este "Săptămâna hanurilor din Europa". Care este locul cel mai potrivit pentru un asemenea eveniment turistico-gastro-cultural? Desigur, Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.
Poate vă întrebaţi ce se mai întâmplă săptămâna aceasta prin Bucureşti? Vă spunem noi: este "Săptămâna hanurilor din Europa". Care este locul cel mai potrivit pentru un asemenea eveniment turistico-gastro-cultural? Desigur, Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.
Pe parcursul a patru zile, organizatorii propun un periplu turistic, gastronomic şi cultural, în care bucatele vor face o punte de legătură între Italia şi România. Evenimentul a fost deschis – cum altfel? – cu o degustare de brânzeturi din regiunile Toscana, Puglia, Sardinia şi Abruzzo. Maestrul de ceremonii a fost un specialist, Renzo Fantucci, cu o experienţă de 49 de ani în producerea brânzeturilor tradiţionale. Zece tipuri de brânză şi tot atâtea gusturi noi, imposibil de refuzat. Dintre specialităţile degustate, cea de brânză Pecorino, din lapte de oaie, a atras cel mai mult atenţia, prin gustul ei intens, puţin sărat, puţin iute. Specifică regiunii Toscana, această specialitate de brânză se maturează timp de 60 de zile, în butoaie ca şi cele folosite pentru producerea vinului, şi se aşază în straturi, separate de frunze de nuc şi alte plante aromatice, după care se închide ermetic şi se mai lasă la maturat încă 100 de zile.
Caciocavallo, un alt sortiment de brânză, nu este doar un aliment pur şi simplu, foarte gustos, ce-i drept, ci poate da naştere unor "amintiri gustative". De altfel, chiar Renzo Fantucci mărturisea: "Caciocavallo mă atinge la suflet". Dar care este povestea acestei specialităţi din Umbria? Se pare că, iniţial, acest caşcaval se făcea numai din lapte