Durata omului politic nu depinde doar de dorinţa lui de a fi aplaudat, primit cu gardă de onoare, ci de curajul lui în situaţii de criză. Ar fi putut fi o ştire importantă, dar nu e decât unul din ornamentele care împodobesc viaţa politică rusă, dându-i aparenţa unui organism viu, imprevizibil. Pe 1 octombrie, Alexander Lebedev (nicio legătură cu generalul), locul 358 pe lista Forbes a posesorilor celor mai mari averi, a anunţat că împreună cu fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, întemeiază un nou partid politic: Partidul Democratic Independent. Noua formaţiune politică ar urma să participe la alegerile din 2011.
„Iniţiativa aparţine preşedintelui Gorbaciov. El a dat poporului nostru libertatea, dar noi n-am învăţat cum să ne folosim de ea”, a spus în continuare Lebedev. Gorbaciov, în urmă cu două decenii marea speranţă a lumii libere, a ieşit de pe scena politică, de îndată ce planul său de reformă a comunismului s-a dovedit prea radical pentru unii, prea modest pentru alţii. Se bucură încă de prestigiu dincolo de hotarele Rusiei: conferinţele lui sunt relativ bine plătite, marile ziare îi cer părerea în momentele de criză, din când în când face reclame pentru produse de lux. Din vârful buzelor, e solidar cu politica lui Putin. În Rusia, cota lui se apropie de zero: la ultimele alegeri prezidenţiale la care a participat, în 1996, a obţinut aproximativ 1% din voturi. Ruşii identifică în politicile lui tot ce li s-a întâmplat rău din 1989 încoace: dezmembrarea imperiului fără luptă, crizele economice, anomia valorilor. Putin e pe cale de a le reda măreţia, a pacificat Cecenia, a pus la punct Georgia şi graţie preţului petrolului, se trăieşte relativ îndestulat, iar posesorii marilor averi îi ciugulesc din palmă.
Aliatul de azi al lui Gorbaciov, Lebedev este fost locotenent-colonel KGB, în 1991, era la post la Londra, când s-a întor