Planul „Paulson“ de salvare a sistemului financiar american a trecut din a doua încercare de Camera Reprezentanţilor, anunţă BBC. Sursa: Reuters
Aleşii americani au votat ieri cu 263 de voturi „pentru“ şi 171 „împotrivă“ planul care prevede cheltuirea a 700 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru salvarea băncilor ameninţate de faliment.
Instituţiile bancare au băgat adânc mâna în buzunarele americanilor, solicitând zilnic împrumuturi-record de la Rezerva Federală, în valoare de peste 367 de miliarde de dolari. Criza financiară face victime nu doar în rândul băncilor. Statul american California ar putea avea nevoie de un împrumut de urgenţă de şapte miliarde dolari de la Trezorerie, pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţilor de administrare, scrie „L.A. Times“.
Fuziune Wachovia - Wells Fargo, fără sprijin de la stat
Wachovia, una dintre băncile puternic afectate de criză, va fi preluată de grupul american Wells Fargo pentru 16 miliarde de dolari. Tranzacţia va include şi activele bancare pe care intenţiona să le cumpere Citigroup.
Cele două companii anunţă că tranzacţia se va desfăşura fără sprijin financiar sau ajutor din partea guvernului. American International Group (AIG) a anunţat că va vinde o parte a activelor pe care le deţine pentru a obţine fonduri necesare rambursă rii unui împrumut primit din partea Federal Reserve New York pentru evitarea falimentului, transmite AFP.
Grupul va păstra doar afacerile din asigurări de proprietăţi şi de accidente, respectiv asigurări generale prestate pentru activităţi derulate în alte state.
Europa se mobilizează
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va găzdui azi un summit pe tema crizei financiare globale, la care vor participa lideri din Germania, Marea Britanie şi Italia. Statele europen