» Obiceiurile alimentare ale multor romani s-au schimbat radical in ultimii ani. Mancarurile traditionale pierd teren, in special, in fata bucatariei mediteraneene. » Oamenii spun ca la inceput au cumparat din curiozitate broccoli, midii, somon sau prosciuto, dar ca acum aceste alimente fac parte din dieta lor obisnuita.
Prosciuto cu pepene galben. Creveti cu sos de lamaie sau iaurt. Midii la gratar. Broccoli cu unt. Spanac sau ciuperci cu mozzarella la cuptor. Nu reprezinta un meniu al unui restaurant sofisticat, ci doar cateva dintre mancarurile pe care romanii au inceput sa le consume si sa le gateasca din ce in ce mai mult in ultimii cinci- sase ani.
Drumul de la comunism la democratie, de la postura de victima a Cortinei de Fier la cea de membru al Uniunii Europene, este ilustrat perfect pe mesele oamenilor. In apartamentele din blocurile inalte si gri, oamenii au inceput sa manance mai rar fasole cu carnati, ghiveci, mazare cu carne sau varza calita. Multi aspira acum catre diversitate, catre alimente mai sanatoase, mancaruri mai usoare si, uneori, pur si simplu mai exotice. O parte dintre ei, mai ales cei care locuiesc in orase mari, au ajuns chiar sa si le permita in mod regulat.
Daca Romania inca se zbate sa ajunga la anumite standarde politice si economice europene, cultura si stilul de viata au inceput sa se schimbe. Acum 10 ani, prosciuto si mozzarella erau inca ciudatenii exotice pentru oamenii de rand, astazi insa ele si-au facut loc in dieta lor obisnuita.
Factorul declansator al acestui trend care a revolutionat obiceiurile culinare ale romanilor a fost, bineinteles, curiozitatea. Oamenii au inceput sa incerce legumele si fructele misterioase care au inceput sa apara pe tarabe si in magazine. Apoi a intervenit influenta culturala: vizitele in strainatate, contactul cu alte obiceiuri culinare, recomandarile prietenilor d