Chec de ton cu pesto
Ingrediente (pentru 8 persoane): 300 g ton din conserva (maruntit si scurs), 3 linguri pesto (se gaseste in borcane la supermarket), 100 g cascaval ras (eventual svaiter), 3 oua, 10 cl lapte, 100 g faina + 1 lingura pentru forma, 1 plic praf de copt, 1 lingura coniac.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 180gr.. Cerneti faina si praful de copt intr-un castron, faceti o gropita la mijloc si spargeti ouale in ea. Adaugati cascavalul ras, tonul bine scurs si pesto-ul (o pasta preparata din busuioc proaspat, parmezan ras, seminte de pin pisate si ulei de masline). Amestecati cu o lingura de lemn si incorporati laptele putin cate putin, pana ce obtineti un aluat omogen. Turnati si coniacul si continuati sa amestecati cateva zeci de secunde. * Infainati o tava de chec, turnati aluatul in ea si dati checul circa 40 de minute la cuptor. Verificati daca s-a copt, infigand in centrul aluatului lama unui cutit sau pur si simplu un pai, care trebuie sa ramana curate. * Scoateti checul din forma si lasati-l sa se raceasca. Infasurati-l intr-o folie de plastic si tineti-l la frigider daca nu-l consumati imediat. * Checul se serveste rece, taiat felii, ca aperitiv sau impreuna cu o salata de rosii.
Tzatziki
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti, 2 catei de usturoi, 3 iaurturi, 3 linguri ulei de masline, 1 legatura mica de patrunjel verde, 4 fire de menta, sare grunjoasa.
Mod de preparare: * Curatati castravetii de coaja si taiati-i in doua pe lung, pentru a indeparta semintele. Taiati-i apoi felii foarte subtiri, puneti-i intr-o strecuratoare, adaugati un pumn de sare, amestecati si lasati-i sa zemuiasca 10 minute. * Intre timp, curatati usturoiul si tocati-l marunt. Spalati si zvantati patrunjelul si menta, rupeti frunzulitele si taiati-le cu foarfeca. * Clatiti repede feliile de castravete sub j