Veşti proaste pentru persoanele care petrec ore întregi în faţa calculatorului. Atunci când este folosit în fiecare zi ore în şir, accelerează îmbătrânirea chipului.
Despre efectele nocive ale computerului asupra sănătăţii au curs râuri de cerneală. Contestatarilor li se alătură acum şi chirurgii esteticieni, reprezentaţi de Giulio Basoccu, profesor la Universitatea „La Sapienza“ din Roma. În opinia acestuia, folosirea în exces a calculatorului contribuie la apariţia enervantelor „pungi“ sub ochi, la paloarea pielii şi, în plus, face ca semnele îmbătrânirii să fie mult mai vizibile. Pentru specialistul italian, nu doar un loc de muncă deosebit de stresant, cu un şef deloc amabil mereu pe cap, şi problemele cotidiene sau facturile scadente lasă urme adânci pe chipul unei femei. Aspectul obosit, cearcănele şi paloarea sunt şi consecinţa orelor petrecute în faţa ecranului calculatorului. În urma monitorizării unui eşantion de doamne cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, oamenii de ştiinţă au observat că două din trei petreceau zilnic între cinci şi opt ore la computer şi că toate se plângeau de aceleaşi probleme: cearcăne adânci, riduri pronunţate în jurul ochilor, piele deshidratată, paloare.
Cu ochii în calculator
„Timpul îndelungat petrecut în faţa calculatorului reprezintă oricum un stres fizic, chiar dacă stăm aşezaţi. Ochii obosesc, e nevoie de concentrare şi, în mod inconştient, unele părţi ale feţei asumă nişte poziţii care contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. Când ne concentrăm, ne încruntăm fruntea şi, fără să vrem, forţăm apariţia ridurilor la ochi şi pe frunte. În plus, faptul că stăm mult timp într-un loc închis, vara cu aer condiţionat, iar iarna cu încălzire, creşte procesul de deshidratare a pielii. Toţi aceşti factori contribuie la procesul de îmbătrânire a pielii. Pacientele noastre provin î