EVZ vă prezintă o analiză despre impactul „dezmăţului preelectoral“ al guvernanţilor asupra traiului cetăţenilor ţării şi asupra economiei. Sursa: ReutersSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Chiar dacă li se vor mări salariile, profesorii nu se vor bucura prea mult. Decizia implică riscuri majore: scumpiri pe toate liniile şi un nivel de trai mai prost.
Deşi am fi avut toate şansele să scăpăm cu puţine răni de turbulenţele financiare internaţionale, ne-am creat propria noastră criză. Altfel spus, ne-am dat cu stângu-n dreptul, deoarece bucuria profesorilor de a primi salarii cu 50% mai mari riscă să se transforme într-o lovitură de scumpiri pe toate liniile pentru toţi românii. Şi, în loc să urce nivelul de trai, acesta va coborî.
După ce parlamentul a votat legea care avantajează personalul din învăţământ, funcţionarii publici s-au simţit nedreptăţiţi şi se pregătesc să intre în grevă săptămâna viitoare. Ei îşi susţin insistent poziţia, cu toate că Varujan Vosganian, ministrul finanţelor, a explicat că bugetul statului nu are suficienţi bani ca să asigure sumele necesare decât dacă renunţă la investiţiile publice sau dacă acceptă un deficit bugetar de 7% din PIB.
Aceasta ar echivala însă cu punerea sub semnul întrebării a statutului României de stat membru UE, ar naşte un proces cu Bruxelles-ul din cauza declanşării procedurii de deficit excesiv şi ar duce la retrogradarea ratingului de ţară.
Dezmăţul preelectoral scumpeşte mâncarea
„În condiţiile actuale, orice creştere a salariilor se duce în inflaţie“, susţine analistul economic Ilie Şerbănescu. Acesta consideră că primele vizate de scumpiri vor fi produsele şi serviciile cele mai utilizate, cele strict necesare, de care are nevoie toată lumea. Adică produsele alimentare, utilităţile publice, energia şi carburanţii. Facturile pentru abonam