Radioteleviziunea publică BBC pregătise, în anii ’70, în timpul Războiului Rece, un mesaj pentru populaţie ce urma să fie difuzat în eventualitatea unui atac nuclear asupra Marii Britanii.
Mesajul, realizat în colaborare cu mai multe ministere britanice, îi sfătuia pe oameni să-şi păstreze calmul, să rămână în locuinţele lor şi să-şi facă provizii de apă şi mâncare.
„Această ţară a fost atacată cu arme nucleare. Comunicaţiile au fost grav afectate, iar numărul victimelor şi amploarea pagubelor nu sunt cunoscute încă“. Aşa începea mesajul ce urma să fie difuzat din două în două ore, potrivit unor documente din Arhivele Naţionale declasificate ieri, după expirarea perioadei de 30 de ani, relevă AFP. Britanicii erau sfătuiţi să nu-şi părăsească locuinţele: „Amintiţi-vă că nu aveţi nimic de câştigat dacă plecaţi. Dacă vă părăsiţi casele vă puteţi expune unui pericol şi mai mare. Dacă plecaţi, puteţi să rămâneţi fă- ră mâncare, apă, adăpost sau protecţie“.
Vocea trebuia să fie cunoscută
Publicul era avertizat asupra pericolului prafului radioactiv şi a măsurilor necesare pentru a se proteja. Cetăţenilor li se recomanda să stingă focul, să întrerupă alimentarea cu gaz sau alte surse de energie şi să raţionalizeze chiar şi apa pentru toaletă.
La fel de importantă era, în opinia liderilor de atunci, vocea care urma să citească acest mesaj. Într-o scrisoare datată iunie 1974, ministrul britanic al poştei şi telecomunicaţiilor, Harold Greenwood, scria că, pentru a avea efectul scontat, anunţul trebuia citit pe un ton autoritar, dar liniştitor, de o persoană cunoscută publicului. În plus, mesajul trebuia actualizat. „Dacă o voce necunoscută ar repeta acelaşi anunţ oră după oră, timp de 12 ore, ascultătorii ar putea suspecta că ascultă un aparat programat la fiecare oră sau chiar că postul BBC a fost distrus“, argu