Mai multe vase de lut din diverse perioade istorice vor fi expuse timp de o lună la Muzeul Etnografic din Curtişoara. Obiectivul acestei expoziţii este cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului Gorjului.
Vernisajul expoziţiei de la Muzeul Curtişoara a avut loc miercuri dimineaţă, printre invitaţi numărându-se şi un grup de 20 de jandarmi din toate regiunile ţării. În luna octombrie, aici vor fi expuse vase de lut, utilizate cu zeci de ani în urmă la transportul şi păstrarea hranei. Urcioare pictate, străchini şi ulcele, vase mai mari frumos lucrate au atras atenţia invitaţilor, care i-au ascultat cu interes pe reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj, organizatorii expoziţiei. „Obiectivul acestei expoziţii este o mai bună cunoaştere a ceramicii din judeţul Gorj şi, de asemenea, o valorificare a patrimoniului nostru. Sunt vase vechi, bine conservate, în care se păstra sau se servea mâncarea“, a afirmat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Ceramica provine din zonele Găleşoaia, Ştefăneşti, Glogova şi Târgu Jiu, centre importante de olărit din Gorj.
„Bunicii din Dolj nu mâncau decât din vase de pământ“
Unul dintre jandarmii prezenţi la vernisaj a povestit că în vremea copilăriei sale a mâncat de fiecare dată când îşi petrecea vacanţele la bunicii din Dolj numai din vase de lut. „Îmi place foarte mult această expoziţie, pentru că îmi aminteşte de copilăria pe care am petrecut-o la bunici, în Dolj, în satul Gogoşu. Bunicii mei nu au mâncat decât din vase de ceramică, aveau străchini şi ulcele şi vase în care găteau şi ţest în care cocea bunica pâinea. Am mâncat numai cu lingura de lemn, căci nu aveau de inox. Frumoase vremuri! Este bine că mai găsim atfel de lucruri la muzeu“, a spus bărbatul. Cei 20 de jandarmi, fete şi băieţi, au venit din toată ţara pentru a participa la un curs de pregătire profesională organizat la Bumbeş