Cauze: preţul de import, amânarea din octombrie şi devalorizarea leului. Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) de a nu majora tarifele gazelor pentru populaţie în octombrie va însemna un dezastru încă de la începutul anului viitor. Sursa: Reuters
Asta pentru că preţul gazului provenit din Federaţia Rusă va continua să crească, iar costurile pe care ANRE nu le-a recunoscut în octombrie se vor adăuga celor din ianuarie. Pe 1 octombrie era prevăzută „în cărţi“ o creştere de 5% a preţurilor, motiv pentru care guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare pentru încălzire mai mari cu 18%, din care 12,5% pentru a acoperi majorarea efectuată la 1 iulie.
Totodată, Ministerul Muncii, iniţiatorul actului normativ referitor la ajutoare, menţiona în nota de fundamentare că, la 1 ianuarie 2009, este estimată o creştere cu 10% a preţurilor plătite de populaţie pentru consumul gazelor.
Conform unui document ANRE referitor la evoluţia gazelor în trimestrul patru, mia de metri cubi de gaze este mai scumpă cu 8,8% faţă de trimestrul anterior. Costul amestecului de gaze interne şi din import, inclusiv al serviciilor de transport şi de înmagazinare, la intrarea în sistemul de distribuţie este de 862 lei pe mia de metri cubi, faţă de 792 de lei.
CONTEXT
Ruşii majorează în continuare preţul
Cu toate că barilul de ţiţei a cunoscut în ultima perioadă o scădere, preţul gazului rusesc continuă să crească, întrucât efectele cotaţiei se vor vedea de-abia după şase luni. Oficialii ANRE au motivat decizia de a nu majora preţul reglementat prin fluctuaţiile care se resimt pe piaţa petrolieră.
„Decalajul faţă de evoluţia barilului este de 4-6 luni pentru preţul gazelor, astfel că vârful atins de ţiţei în iulie se va reflecta în ultimul trimestru din 2008 şi în primele luni ale anului v