În luna septembrie 73 de minori, cu vârste cuprinse între cinci şi 15 ani, din Vâlcea, Olt şi Sibiu, s-au întrecut la un concurs inedit, care a constat în bătutul toacei, în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din comuna vâlceană Măldăreşti.
Conform tradiţiei monahale, toaca îi cheamă pe credincioşi la închinăciune şi anunţă principalele momente liturgice. Numele său exprimă sunetul produs în timpul lovirii de călugări a două lemne pe lângă biserici şi mănăstiri.
Toţi copiii care au participat la concursul de bătut toaca de la Măldăreşti au învăţat semnificaţia ei. Ideea organizării unui astfel de concurs la Măldăreşti a apărut în urmă cu cinci ani, la iniţiativa preotului Ion Popescu, care a fost impresionat de un concurs similar desfăşurat la Braşov. Acesta s-a hotărât să-l pună în practică şi la Vâlcea.
„În 2000, am fost invitat de preotul Octavian Smădu, de la Braşov, să particip cu câţiva copii la faza naţională. Am fost cu patru concurenţi, toţi fiind copiii mei. Am venit atât de impresionat, încât m-am hotărât să iniţiez un curs de bătut toaca în anul următor la biserică. M-am trezit cu 50 de copii, care veneau în fiecare vineri. Acum avem aici o adevărată şcoală de catehism“, a povestit parohul.
Minunea de la biserică s-a răspândit repede prin comună şi foarte mulţi localnici se adună în fiecare vineri la biserică să-i vadă pe micuţii care deprind tainele bătutului toacei, pentru a chema creştinii la rugăciune.
Copiii, sufletul preotului
Juriul concursului de anul acesta, format din profesorul doctor Vasile Grăjdian, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, şi profesorul doctor Uliu Florea, profesor la Facultatea de Teologie din Craiova, a avut o misiune grea, trebuind să desemneze pe cei care vor merge la faza naţională.
Micii concurenţi au demonstrat că se pricep să mânuiască instrumentul muzica