In Europa se pune un diagnostic de cancer aproape in fiecare minut. Un remediu-minune contra cumplitei boli inca nu exista. Insa fiecare din noi poate contribui la o reducere considerabila a riscului de imbolnavire - printr-o nutritie adecvata si un stil de viata sanatos
Unii oameni traiesc cu o teama paralizanta de zborul cu avionul, de rechini sau de fulgere, desi riscul real presupus de toate acestea este relativ redus, comparativ cu riscurile care ne ameninta in existenta noastra cotidiana: alcoolul, fumatul, sedentarismul, kilogramele in plus. "Riscul supraponderalilor de a muri prematur din cauza surplusului lor de grasime il intrece de aproape un milion de ori pe acela de a-si sfarsi viata intr-un accident de avion, iar fiecare dintre noi are o sansa de 50.000 de ori mai mare de a se imbolnavi de cancer, decat de a fi lovit de un fulger." Cancerul reprezinta efectiv o amenintare, dupa cum o demonstreaza statisticile: in Europa se diagnosticheaza un nou caz de imbolnavire, in medie, la fiecare minut.
Printre cele mai frecvente tipuri de tumori aparute la femei se numara cancerul mamar, urmat de cancerul de colon si de plamani. La barbati, forma cea mai des intalnita este cancerul de prostata, urmatoarele afectate fiind colonul si plamanii.
Societatea Germana de Nutritie (DGE) considera "incontestabil" faptul ca "Alimentatia influenteaza aparitia cancerului. Dintre noile cazuri de cancer inregistrate anual, circa o treime au legatura cu obiceiurile alimentare ale pacientilor".
Strategii anticancer
Inseamna, oare, aceasta ca de acum inainte trebuie sa acceptam boala ca pe o lovitura a soartei, mai presus de puterile noastre? "Posibilitatea de a evita cancerul e demna de luat in seama", afirma specialistii. Ultimul raport al World Cancer Research Fund, una din cele mai importante institutii de cercetare a cancerului, car