- 8 argumente fundamentale -
1. O silueta zvelta
Practicarea unui sport inseamna consum de calorii si este, deci, o cale de mentinere a siluetei. Ardem micile excese evitand sa le stocam si ne dezvoltam masa musculara, care chiar si in stare de repaus consuma mai multa energie decat masa de grasimi. Un mijloc de a ne stabiliza greutatea!
2. Muschi intacti
Pe parcursul vietii, masa musculara se diminueaza cam cu o treime, incepand de la 65 de ani si chiar mai devreme, daca nu este intretinuta. Practicarea sportului permite incetinirea acestei "topiri" a muschilor, dar si recuperarea lor la orice varsta. Sase luni sunt suficiente!
3. Articulatii mai suple
In viata de zi cu zi, noi nu folosim decat aproximativ 20% din capacitatea articulatiilor noastre si - ca urmare - acestea sfarsesc prin a "rugini". Sportul le face mai mobile, ajutandu-ne sa executam miscarile cu mai multa usurinta. In plus, intareste cartilagiile, asigurand glisarea suprafetelor articulare unele peste altele.
4. O inima rezistenta
Antrenata cu ajutorul unor exercitii regulate, chiar daca de intensitate medie (nu trebuie sa fim campioni!), inima devine mai puternica, mai rezistenta, mai bine oxigenata si mai performanta. La fiecare bataie ea impinge spre organe o cantitate mai mare de sange. Beneficiar: intregul sistem cardiovascular. Ceea ce previne hipertensiunea arteriala.
5. Oase de fier
La 50 de ani, 15% dintre femei sufera de osteoporoza, iar la 65 de ani, 40%. Sportul este un mijloc eficient de prevenire a acestei afectiuni, mai cu seama disciplinele care stimuleaza intinderea musculaturii si a tendoanelor (stretching, natatie, gimnastica). Dar si activitatile in care greutatea corpului se transmite prin intermediul scheletului care trebuie sa lupte contra greutatii (de ex. dansul).