Chiar dacă au votat „pentru“, parlamentarii fie nu-şi amintesc, fie spun că plusul de la 200 la 2.000 de lei pe care şi l-au asigurat nu schimbă nimic. Sursa: Razvan Valcaneantu
Puşi în situaţia de a da explicaţii pentru aranjamentul prin care şi-au asigurat mărirea pensiei, parlamentarii au dat ieri din colţ în colţ. Fie s-au eschivat că n-au fost la discuţii, fie au susţinut că n-au înţeles despre ce era vorba. Cei care au admis totuşi că ştiau ce votează recunosc că au modificat baza de calcul a pensiilor, într-o formulă avantajoasă, dar insistă că „nu e vorba de majorare“.
„Evenimentul zilei“ a scris ieri despre majorarea de pensii pe care parlamentarii şi-au operat-o pe ascuns, cu două luni înainte să-şi încheie mandatul. Pe 24 septembrie, când atenţia în parlament era acaparată de mesajul pre- şedintelui Băsescu, aleşii au votat în unanimitate, într-o şedinţă a conducerii celor două Camere, o hotărâre prin care îşi asigură un plus la pensie care merge de la 200 la 2.000 de lei.
Diferenţa apare la modificarea bazei de calcul. Dacă până acum pensiile de parlamentar se raportau la indemnizaţia medie de bază pe ultimele 12 luni (6.540 lei pentru octombrie 2007-octombrie 2008), acum se ia în calcul doar venitul pe ultima lună, cumulat cu avantajele funcţiei (de la 6.994 lei la 8.817).
Mai mult, au eliminat interdicţia de a cumula pensia de parlamentar cu indemnizaţ ia, făcând practic posibilă dublarea veniturilor parlamentarilor care au peste 63 de ani. Prevederile au intrat deja în vigoare, hotărârea fiind publicată marţi în Monitorul Oficial.
Unanimitatea pentru mărire
Hotărârea, prin care se schimbă „normele metodologice“ de aplicare a legii în vigoare, a fost împinsă de PSD, prin Doru Ioan Tărăcilă şi Eugen Nicolicea, care conduceau şedinţa, dar acceptată în unanimitate de reprezentan