De ce o fi aparut cenzura? Poate din nevoia de a controla informatiile detinute de oameni, caci, nu-i asa, "ai informatie, ai putere". Cui ii place sa imparta puterea?
Cenzura a creat, in epoci diferite, in forme diverse, un consiliu agreat de putere, complice al puterii, o sita prin care sa nu treaca ca nu voiau autoritatile sa treaca.
Insa mai devreme sau mai tarziu, intr-o forma sau alta - daca ar fi sa amintim doar de samizdat din epoca socialista, acele foi pe care circulau textele interzise de la tipar si distribuire - informatia ajunge la oameni, circula, isi gaseste drum.
Hai sa nu spunem "adevarul invinge", ci, cu modestie, doar ca "informatiile circula, nimic nu le poate ingradi".
Forme mai noi de cenzura ? Cunosc firme si birouri din administratie publica in care angajatii nu au voie sa intre pe vreo forma de messenger. Stiti rezolvarea problemei, nu-i asa ?
Informatia a circulat, cei cenzurati la serviciu au gasit site-uri sau trucuri tehnice prin care au fentat cenzura.
Si exemplele pot continua. Asa e, e mai "printre noi" decat ne-am da seama la o prima privire.
Istoria e plina de intreceri de genul "cine interzice mai mult": Index Librorum Prohibitorum, Lista cartilor interzise, era registrul Bisericii Catolice, in care erau inscrise toate cartile considerate daunatoare. A fost introdus in a doua jumatate a secolului al XVI-lea de Papa Pius IV.
De-a lungul timpului s-au aflat pe lista neagra - de unde si expresia " a fi trecut la Index" - Luther, Calvin, dar si Balzac, Voltaire, Sartre, Moravia. In anii 1948, 1952, 1959 si 1963 sunt publicate noi editii ale Indexului.
Din 1966 Congregatia Indexului inceteaza publicarea acestuia si doar...atrage atentia asupra unor lucrari care fac rau prin distruire si lectura.
Cand interzici un lucru