UE în Georgia şi conflictele îngheţate sunt temele interviului acordat ziarului „Adevărul” de Antonio Missiroli, expert în politică externă şi de securitate. „Fără Rusia, niciun conflict îngheţat nu poate fi rezolvat”, opinează directorul Centrului pentru Politici Europene (CPE) de la Bruxelles, Antonio Missiroli. Cum va funcţiona misiunea europeană de observare în Georgia?
Antonio Missiroli: Misiunea europeană se va limita la Georgia, fără Abhazia şi Osetia. Aceştia au fost termenii negociaţi cu Rusia. Deocamdată, scopul misiunii este retragerea completă a trupelor ruseşti din Georgia. Dacă pe viitor vor exista condiţii diplomatice pentru extinderea misiunii sau crearea uneia noi în Osetia de Sud şi Abhazia, rămâne de văzut.
Cum se poate interpreta faptul că majoritatea europenilor din misiunea UE sunt în fapt militari în civil, reprezentanţi ai ministerelor apărării?
A.M: Este, să spunem aşa, un caz de „ipocrizie constructivă”. Pentru îndeplinirea mandatului e nevoie nu atât de birocraţi, cât de oameni care pot „citi” situaţia de pe teren, infrastructura, logistica şi comunicaţiile, iar singurii care pot face asta sunt militarii, dar ei vor juca un rol civil, nu se duc acolo cu arme ori mandat militar.
Vor avea haine civile şi, pentru că se duc într-o misiune civilă a UE, nu din partea ţărilor lor, vor fi plătiţi din bugetul UE. Există, e drept, un grad de ipocrizie în asta, dar e cea mai bună soluţie în aceste circumstanţe.
La ce ne putem aştepta de la aşa-numitul Parteneriat Estic, iniţiat de Polonia şi Suedia?
AM: Comisia Europeană va veni în decembrie cu o propunere în Consiliul European pentru adoptarea Parteneriatului în timpul preşedinţiei cehe a UE. Din semnalele de până acum, se pare că prin acest parteneriat se va întări Politica Europeană de Vecinătate, printr