Functionarii publici invoca in instanta Ordinul 496 din 2003, pentru a obtine majorarea salariilor cu 25 %, spor ce reprezinta, de fapt, indemnizatia de "dispozitiv".
Actul nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca nu poate fi aplicat, informeaza, duminica, NewsIn.
Notiunea de "dispozitiv" presupune ca functionarii sa fie pregatiti, in orice moment, sa intervina pentru rezolvarea problemelor cu caracter de urgenta.
Astfel, sute de functionari publici din aproape toate primariile si prefecturile din tara au dat in judecata institutiile pentru care lucreaza, pentru a obtine aceasta indemnizatie de dispozitiv.
Ordinul a fost dat, in anul 2003, de catre ministrul de Interne de atunci, Ioan Rus, doar pentru functionarii acestei institutii.
Ulterior, ordinul a devenit valabil pentru toti functionarii publici din Romania, nu doar pentru angajatii Ministerului de Interne, deoarece acesta specifica faptul ca indemnizatia de dispozitiv se acorda si personalului civil ce-si desfasoara activitatea in domeniul administratiei publice.
"Nu pot sa dau un numar al proceselor pentru acordarea indemnizatiei de dispozitiv, deoarece este foarte greu de contabilizat", a declarat, pentru NewsIn, Vasile Marica, presedintele Aliantei Sed Lex.
Deoarece nu toti angajatii institutiilor publice au obtinut aceasta indemnizatie au fost intentate procese pe motiv de discriminare.
Problema este, insa, ca acest ordin - 496 din 2003 - nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca nu poate fi aplicat.
Liderul sindicatului "Pro-Lex", Vasile Licu, recunoaste ca organizatia pe care o reprezinta a intentat mai multe procese pentru obtinerea acestui spor salarial, insa doar pentru politistii comunitari care activeaza pe langa primarii.