Nu o data ni s-a intamplat sa ne simtim vinovati pentru faptul ca am gustat cu multa placere dintr-o barfa suculenta pe care am si transmis-o repede mai departe. De ce sunt zvonurile despre ceilalti atat de irezistibile, mai ales cele negative?
Antropologii sustin ca barfa este de fapt unul dintre cele mai vechi mecanisme sociale, avand un rol foarte important in mentinerea unitatii unui grup si in promovarea adevaratelor personalitati, contribuind semnificativ la supravietuirea si prosperitatea colectivitatilor umane.
Ce este barfa? O discutie relaxata, informala si usor ironica despre persoane care nu sunt prezente, conversatia imbracand in majoritatea cazurilor anumite forme morale, indiferent unde este purtata, la servici sau intre prieteni, scrie Scientific American .
Psihologul Robin Dunbar de la Universitatea din Liverpool sustine ca barfa este un mecanism care a patruns adanc in natura umana inca din cele mai vechi timpuri. Potrivit lui Dunbar, oamenii cavernelor traiau in grupuri restranse ai caror membri se cunosteau foarte bine unii pe ceilalti. Ei trebuiau sa se coalizeze atat impotriva intrusilor dar si in interiorul grupului, in lupta pentru dominatie. Din acest motiv, trebuiau sa fie capabili sa isi identifice corect partenerii de incredere dar si inamicii, sa stie cine obisnuieste sa tradeze si cine se tine de cuvant, precum si care sunt membrii capabili sa procreeze urmasi puternici.
Pe scurt, pentru a supravietui dar mai ales pentru a deveni lideri, stramosii nostri erau nevoiti sa fie tot timpul la curent cu tot ceea ce faceau cei din jurul lor si acest comportament s-a intiparit in firea umana.
In zilele noastre, barfa s-a transformat intr-o adevarata abilitate sociala, generata de faptul ca este din ce in ce mai greu sa supravietuim in "jungla" in care traim. Avem nevoie de repere pentru