Pentru părinţi, apariţia febrei în cazul copiilor este un semnal de alarmă. Chiar dacă temperatura ridicată este considerată a fi o formă normală de luptă împotriva agresorilor microscopici, pediatrii atrag atenţia adulţilor să îi trateze pe cei mici numai după ce aceştia au fost consultaţi cu atenţie de un doctor. Una dintre primele măsuri care trebuie aplicate până în momentul în care copilul va fi consultat de un medic o reprezintă aplicarea de comprese reci („reci” însemnând la temperatura camerei, nu scoase din frigider!) pe fruntea copilului, pe membre, şi frecţionarea extremităţilor cu alcool sanitar.
Rolul alcoolului este acela de a favoriza apariţia vasodilataţiei periferice care ajută la pierderea de căldură. Tot până la consultarea medicului, orice părinte trebuie să aibă în casă şi să ştie să administreze un supozitor antitermic (împotriva febrei) - cu paracetamol sau novocalmin.
Alte preparate antitermice orale (siropuri sau pastile cu gust plăcut de fructe) sunt acetaminofenul (paracetamol) şi ibuprofen (nurofen), precum şi algocalmin, în doze corespunzătoare cu vârsta şi greutatea copilului, recomandate numai de medic.
Aspirina este contraindicată la copilul sub 10 ani, datorită posibilităţii de apariţie a unor complicaţii grave ce includ afectarea hepatică - sindromul Reye. Efectul antipiretic (antitermic) al acestor medicamente apare după aproximativ 30 - 60 de minute de la administrare şi este maxim după circa trei ore, când temperatura scade cu 1,5 - 2,25 grade Celsius.
După aproximativ şase ore, temperatura poate să revină la valoarea crescută, iniţială, ceea ce nu trebuie însă să fie considerat un eşec terapeutic.
Nu daţi copiilor antibiotice „după ureche”!
Administrarea de antibiotice imediat după apariţia febrei este contraindicată şi în niciun caz nu trebuie adminis