Beneficiile unui regim alimentar care include alimente specifice zonei din jurul Mării Mediterane sunt de mult cunoscute. Studii recente au descoperit însă că dieta mediteraneeană îi apără pe cei mici de astm. Copiii care adoptă dieta mediteraneeană, bogată în fructe, legume şi nuci, prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta astm şi alte alergii, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în revista Thorax, informează thisislondon.co.uk. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la spitalul Royal Brompton, Londra, Universitatea din Creta, spitalul Venezelio, Creta, şi Centrul pentru studii asupra epidemiologiei mediului, Barcelona.
Rezultatele cercetărilor, desfăşurate în Grecia, în insula Creta, sugerează că o alimentaţie bogată în produse mediteraneene, precum uleiul de măsline, poate preveni astmul şi alte simptome alergice pe care le pot dezvolta copiii. Cercetătorii au descoperit că 80% dintre cei 700 de copii cu vârste sub 18 ani, care au participat la studiu, consumau fructe proaspete şi 66% dintre aceştia consumau legume proaspete de două ori pe zi.
Dieta este extrem de benefică în combaterea guturaiului, dar oferă şi protecţie împotriva simptomelor de astm şi a alergiilor pielii. Copiii care consumă nuci de cel puţin trei ori pe săptămână, roşii – măcar o dată pe zi - şi cei care preferă în locul dulciurilor fructe şi nuci au un risc mai mic de a dezvolta alergii ale căilor respiratorii.
Nucile sunt benefice deoarece sunt bogate în vitamina E, care are acţiune antioxidativă, şi în magneziu, care previne alergiile şi îmbunătăţeşte activitatea plămânilor. Experţii au decis efectuarea acestui studiu după ce au ajuns la concluzia că epidemia de astm din ţările dezvoltate poate fi asociată cu trecerea de la alimentaţia bogată în fructe şi legume proaspete la cea de tip