UE va lansa o operaţiune în Cornul Africii, zonă maritimă în care se află şi forţele americane. Capturarea unei nave ucrainene cu armament la bord a pus pe jar comunitatea internaţională, care a decis să-şi unească forţele împotriva pirateriei. Una dintre cele mai circulate rute maritime din lume este şi printre cele mai periculoase. De mai bine de zece ani, navele petroliere care vin din Orientul Mijlociu şi cele încărcate cu produse din Asia, care se îndreaptă spre Mediterana, sunt adesea ţinta piraţilor somalezi.
Pe acest drum al petrolului spre Europa a fost atacat, la 25 septembrie, şi vasul ucrainean Faina, care are la bord 33 de tancuri ruseşti T-72, lansatoare de grenade şi de muniţie. Nava ar fi trebuit să ajungă în Kenia, care cumpărase tot acest armament. A fost însă sechestrată şi ancorată în portul Hobyo, refugiul preferat de piraţi.
Război pe mare
O asemenea captură a stârnit îngrijorare în ţările occidentale. UE, care încearcă de mai mulţi ani să îşi creeze o armată proprie, a anunţat că în curând va lansa o operaţiune militară aeronavală în largul coastelor Somaliei, care ar putea dura un an. Opt ţări sunt deja dispuse să ia parte la această forţă maritimă pentru combaterea pirateriei. Dar, cu un buget de doar 60.000 de euro, misiunea nu poate fi decât una simbolică.
Puterile europene sunt însă prezente şi în Forţa navală multinaţională Task Force 150, din care fac parte 27 de ţări. Creată în urmă cu şapte ani, odată cu declanşarea războiului împotriva Afganistanului, aceasta are ca misiune lupta împotriva terorismului pe mare. Totodată, asigură şi sprijin logistic Flotei a 5-a a SUA care controlează zona.
Câteva vase de război americane supraveghează acum nava Faina, pe care se află şi 20 de ucraineni şi ruşi, membri ai echipajului.
Oficialii americani spun că pri