* Mâna de lucru mai ieftină va deveni de domeniul trecutului
Pierderile financiare din ultima perioadă au avut un efect de domino şi asupra imigranţiilor din unele state membre. Dacă, recent, patronii din Marea Britanie se arătau cât se poate de temători că muncitorii din Polonia, dar şi din România vor fi tot mai tentaţi să se întoarcă acasă, datorită campaniile guvernelor din cele două state, mai nou, această panică i-a cuprins şi pe irlandezi.
Criza economică se pare că a „umplut” paharul pentru numeroşi polonezi care sunt tot mai tentaţi să se întoarcă pe meleagurile natale, informează AFP. „Este dificil acum”, a mărturisit Mariusz, muncitor polonez angajat în sectorul construcţiilor, la Dublin. Mariusz Makula, în vârstă de 27 de ani şi originar din Cracovia. Tânărul munceşte la renovarea unui magazin de pe strada Grafton, în centrul comercial al oraşului Dublin. Ca mii de angajaţi polonezi din domeniul construcţiilor, el a venit în Irlanda pentru a profita de creşterea economică din această ţară.
Însă, în ultima vreme s-a confruntat cu dificultăţi în a-şi găsi de lucru, din cauza intrării Irlandei în recesiune, pentru prima dată din 1983. Numeroşi muncitori polonezi revin în ţara lor sau se îndreaptă spre alte ţări europene. Mariusz recunoaşte că ar putea face parte în curând din exodul de muncitori, după patru ani petrecuţi în Irlanda. „Da, am în vedere acest lucru", a declarat el. Un alt constructor polonez explică aceeaşi situaţie. „Numeroase persoane se întorc în Polonia”, a declarat Michael, în vârstă de 24 de ani, care lucrează pe un şantier de construcţii.
Tot mai puţine locuri de muncă
„Refluxul” imigranţilor polonezi este lesne de înţeles. Multe dintre macaralele care pot fi observate în Dublin rămân imobile, după ce criza financiară a afectat domeniul construcţiilor. Circa 30.000 de locuri de muncă au dispărut în dom