Arhivele băimărene au scos la lumină câteva zeci de documente emise de Matia Corvin. 30 de documente rarisime pot fi admirate gratuit la sediul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale (DJAN) din Baia Mare. Tematica evenimentului, „Matia Corvin”, se datorează faptului că anul 2008 a fost declarat în cadrul Uniunii Europene „Anul Renascentist Matia Corvin”, deoarece se împlinesc 550 de ani de la înscăunarea sa.
O păriticică de istorie
Cele 30 de documente sunt originale, în limba latină, din secolul XV şi sunt documente privitoare la istoria oraşului Baia Mare, mai puţin două dintre ele, care sunt copii realizate în secolul XVII şi XVIII.
Printre ele se numără privilegii acordate oraşului Baia Mare, cinci mandate ale regelui Matia menite să îl sprinjine pe Petru Gherheş, „românul din Sarasău”, ori scrisoarea de danie acordată lui Ladislau de Daran, referitoare la unele posesiuni din localitatea Iapa. Toate acestea sunt câteva dintre cele mai preţioase documente ce se păstrează la DJAN Maramureş.
Nimic nou sub soare
Un alt exponat interesant, care stârneşte zâmbete, este un document emis de Matia Corvin, prin care funcţionarilor „cămării” băimărene li se cere să limiteze dreptul oraşului învecinat, Baia Sprie, de a vinde vin pe teritoriul oraşului Baia Mare, deoarece minerii pierdeau prea mult timp în cârciumi, în detrimentul mineritului.
În vremea respectivă „cămara regală” era instituţia care gestiona mineritul în regatului maghiar. Mineritul, de altfel, a fost una dintre cele mai vechi preocupări ale localnicilor, dar a fost, de asemenea şi un motiv conflicte, explică directorul arhivelor băimărene, Klara Guşeth.
„Baia Mare făcea parte din regatul Ungariei, iar o perioadă a fost domeniul lui Ioan de Hunedoara, tatăl lui Matia Corvin. Familia Huniazilor, care poseda