Criza pietei imobiliare a transformat vizibil orasul australian Sydney, iar efectele ei se fac in continuare resimtite, accentuand si mai mult diferentele dintre bogati si saraci.
In prezent, diferenta se poate observa atat de usor, incat putem spune chiar ca avem de-a face cu doua orase, sau cu doua zone care se dezvolta diferit. Prima este acea parte cu vedere la mare a Sydney-ului, intesata de cafenele si de restaurante de lux, de locuinte in valoare de mai multe milioane de dolari si de apartamente de inalta clasa - este vorba de Sydney-ul aflat in plina dezvoltare economica. Insa mai exista si cealalta parte a orasului australian, cea care nu este mentionata in brosurile pentru turisti, scrie International Herald Tribune.
Aceasta zona este situata in vestul Sydney-ului, iar majoritatea locuitorilor orasului isi au casele aici, multi dintre ei luptandu-se sa faca fata crizei ipotecare care a cuprins intreaga lume, unei rate a dobanzii de 7,25%, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 12 ani, cresterilor de pret la alimente si la combustibili si reducerii drastice a pretului de vanzare al imobilelor.
Orasul Sydney, la fel ca si restul Australiei, a inflorit in perioada de 17 ani de crestere economica de care a beneficiat, dezvoltandu-se foarte mult in timpul boom-ului inregistrat pe piata imobiliara in ultimii ani, insa, in prezent, se poate spune ca are o economie cu doua viteze.
Pana la sfarsitul lui 2008, aproximativ un milion de locuinte din Australia vor suferi, probabil, de pe urma crizei ipotecare, ceea ce inseamna ca familiile care locuiesc in ele vor fi nevoite sa plateasca 30% sau chiar mai mult din venituri pe ipoteca, potrivit unei cercetari recente efectuate de Fujitsu Consulting/Wizard Home Loans.
"Cel mai trist lucru este faptul ca in perioada de dinaintea Craciunului se estimeaza ca un milion de australieni