Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) vor putea investi in instrumente derivate, cum ar fi contracte forward, futures, options sau swap, dar numai pentru a se proteja impotriva riscului valutar si a celui de dobanda, potrivit proiectului Normei privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat si organizarea activitatii de investire, lansat in dezbatere publica.
Inainte de a face astfel de investitii, administratorii trebuie sa notifice Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) cu privire la acest lucru si sa ii trimita o analiza a fiecarui instrument si o evaluare a riscului acestora. De asemenea, activele suport ale instrumentelor derivate trebuie sa faca parte din categoria celor in care fondurile pot investi, potrivit legislatiei in vigoare.
Norma lansata in dezbatere publica detaliaza plasamentele pe care le pot realiza fondurile. De exemplu, in cazul actiunilor tranzactionate, fondurile de pensii pot investi numai in titlurile emitentilor care au capitaluri proprii de cel putin 2 milioane de euro (echivalentul in lei, la cursul de schimb al BNR din data tranzactiei) sau a caror capitalizare bursiera medie din ultimele sase luni este de cel putin 2 milioane de euro.
Aceste actiuni trebuie sa aiba o rata anuala a zilelor cu tranzactii de 60%, numarul mediu de tranzactii sa fie de zece pe zi, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor sa fie de cel putin 5.000 de euro. Fondurile vor putea investi 1% din active in private equity din Romania sau state membre ale UE.
Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au cerut saptamana trecuta CSSPP relaxarea temporara a legislatiei secundare cu privire la investitii, astfel incat fondurile sa nu plaseze bani in actiuni, instrumente care trec prin scaderi importante din cauza crizei financiare.
Fondurile