Criza ce a prins intre ghearele sale sistemul bancar a luat o turnura nefericita saptamana trecuta, in conditiile in care increderea investitorilor chiar si in cele mai mari si puternice institutii a cunoscut o evolutie nefavorabila, scrie New York Times.
Actiunile financiare pierdut 16% in una dintre cele mai negre zile pentru bursa americana de la crahul din 1987, dupa ce Camera Reprezentantilor a respins proiectul de salvare a industriei financiare luni, temerile conform carora mai multe banci, in special creditorii mici si mijlocii, ar putea avea probleme daca nu se pun bazele unui nou plan urgent, au crescut.
Chiar actiunile celor trei banci ce au supravietuit crizei sub supranumele de "cele mai importante din industrie" - Bank of America, JPMorgan Chase si Citigroup - au pierdut mai mult de 10% luni, sub presiunile care au contractat piata. Goldman Sachs si Morgan Stanley, care au fost transformate in holdinguri bancare saptamana trecuta, au inregistrat o scadere a pretului la actiuni de 12%.
Bancile regionale au platit chiar mai mult in situatia in care investitorii incercau sa ghiceasca ce banca va fi urmatoarea care va pica in absenta unui plan de salvare. National City Corporation, Downey Financial Corporation si Sovereign Bancorp, creditori aflati sub presiunea expunerii substantiale la ipoteci cu probleme, au fost afectate in special, pierzand 63%, 48% si respectiv 36% din pretul actiunilor lor pe fondul inchiderii de catre guvern marti a Washington Mutual, cea mai puternica companie de economii si credite.
"In conditiile unei piete a creditului muribunde si a ratelor de credit interbancare ajunse la niveluri uriase, abilitatea acestor banci de a potoli furtuna este pusa la indoiala", afirma Jim Eckenrode, un analist bancar al TowerGroup, o firma de servicii de consultanta financiara.
Actiunile Wachovia au coborat mai mult de