Moneda naţională a oscilat vineri în jurul parităţii de 3,9 lei/euro
Situaţia internă amplifică influenţa crizei mondiale
Deprecierea leului va stimula inflaţia şi va frâna creşterea economicăMoneda naţională a resimţit din plin, în cursul săptămânii trecute, şocul acutizării crizei financiare internaţionale. Ştirile contradictorii din SUA şi blocajul îngrijorător din piaţa interbancară europeană au favorizat un nou val de ieşiri importante din ţările emergente. Leul a fost grav afectat de această conjunctură, reacţia fiind mult mai accentuată decât a altor valute din regiune. După ce, în şedinţa de joi, leul a depăşit, intraday, nivelul său minim consemnat în luna ianuarie a.c. de 3,8354 în raport cu euro, tendinţa s-a accelerat în cursul zilei de vineri, când lovirea acestui nivel de referinţă a determinat o închidere ceva mai agresivă a poziţiilor pe moneda naţională. Leul s-a îndreptat spre seară către un maxim de aproape 3,9200, cel mai scăzut palier de cotare din ultimii trei ani. Mişcările violente au fost influenţate de o lichiditate redusă, practic fiecare ordin mai important având puterea de a mişca piaţa. Chiar dacă, la finalul sesiunii londoneze, leul a revenit în jurul valorii de 3,8800 faţă de euro, acesta este cel mai coborât nivel de închidere din 2008.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că într-o astfel de situaţie sunt necesare prudenţa şi chibzuinţa autorităţilor române, atât în cheltuirea banului public, cât şi în promisiunile legate de aceasta, şi i-a avertizat pe cei care fac promisiuni electorale fără acoperire că pot produce dezechilibre macroeconomice.
Totodată, acesta îi îndeamnă pe români să fie prudenţi, pragmatici şi să îşi ţină economiile în lei, în condiţiile în care scăderea economisirii reprezintă pe plan mondial una din cauzele crizei. Guvernatorul Băncii Naţionale atrage atenţia şi asupra faptului că '